آزمایشگاه میکروبیولوژی مرکز تحقیقات مهندسی بیوشیمی و کنترل محیط زیست شریف

نقش کلیدی آزمایشگاه میکروبیولوژی مرکز تحقیقات مهندسی بیوشیمی و کنترل محیط زیست دانشگاه صنعتی شریف؛ گامی در توسعه بیوتکنولوژی صنعتی، پاسخی به چالش‌های زیست‌محیطی، و پلی برای گسترش علوم بین‌رشته‌ای

در راستای آشنایی بیشتر با آزمایشگاه‌های دانشگاه صنعتی شریف، در این گزارش، آزمایشگاه‌ میکرو بیولوژی مرکز تحقیقات مهندسی بیوشیمی و کنترل محیط زیست دانشگاه صنعتی شریف معرفی می‌شود.

در سال 1349 برای نخستین بار در دانشگاه صنعتی شریف، مرکز تحقیقات مهندسی بیوشیمی و کنترل محیط زیست تأسیس و فعالیت خود را آغاز کرد. هدف اصلی از تاسیس این مرکز، انجام تحقیقات و پژوهش‌های علمی در زمینه فرآیندهای تخمیری صنعتی، غذایی، دارویی و بهره‌برداری از منابع وسیع کشور در این زمینه‌ها بود.

در سال 1362، توجه دانشگاه به آموزش این رشته نیز معطوف گردید و مرکز بیوشیمی به‌منظور همکاری در امر آموزش و تحقیقات با دانشکده مهندسی شیمی و نفت شروع به همکاری کرد. با تداوم این همکاری، در سال 1373 مرکز تحت مدیریت دانشکده مهندسی شیمی و نفت قرار گرفت و به این ترتیب، دانشجویان تحصیلات تکمیلی این دانشکده، پایان‌نامه‌ها و رساله‌های خود را در زمینه‌های بیوتکنولوژی، محیط زیست، صنایع غذایی و در چند سال اخیر نانوبیوتکنولوژی، در مرکز بیوشیمی به انجام رساندند.

آزمایشگاه میکروبیولوژی­ مرکز تحقیقاتی مهندسی بیوشیمی و کنترل محیط زیست

آزمايشگاه میکروبیوژی مرکز بیوشیمی به عنوان بخشي از مجموعه آزمايشگاه‌ها از بدو تاسیس مرکز بیوشیمی امکان انجام گستره‌ وسیعی از آزمایش‌ها و تست‌های زیستی و میکروبی را جهت پژوهشگران و دانشجویان فراهم کرده است. این آزمایشگاه ظرفیت انجام تمامی مراحل کشت، رشد، و نگهداری میکروارگانیسم‌ها به صورت کشت زنده و یا آمپول‌های لیوفیلیزه را با استفاده از از انواع محیط های کشت و تجهیزات موجود در فضایی استریل دارا می‌باشد.

در سال 1376 بانک میکروبی مرکز بیوشیمی با هدف نگهداری سویه‌های بومی جداسازی شده  و سویه‌های خریداری شده از کلکسیون‌های معتبر داخلی و خارجی، با تاکید بر حفظ عملکرد و فعالیت، و در جهت ارائه سرویس به دانشجویان و محققان داخل و خارج دانشگاه احداث شد و در حال حاضر شامل بیش از100 گونه از باکتری‌ها، کپک‌ها و مخمرها  می‌باشد. بانک میکروبی مرکز بیوشیمی از افتخارات دانشگاه صنعتی شریف است که  در سال 2017 در فدراسیون جهانی کلکسیون میکروبی  World Federation for Culture Collection (WFCC)  با شماره No 1218/ WDCM1053  تحت عنوان BBRC culture collection به ثبت رسیده است.

آزمایشگاه میکروبیولوژی با دارا بودن تجهیزات پیشرفته‌ای همچون انکوباتور شیکردار (Shaking Incubator)، سانتریفیوژ (Centrifuge)، شیکر لوله (Test Tube Shaker)، ترازوی آزمایشگاهی (Laboratory Scale)، هود بیولوژیکی  (Laminar Flow Hood)، میکروسکوپ نوری (Microscope)، اسپکتروفتومتر (Spectrophotometer)، سونیکاتور (Sonicator)  و بن ماری (Benmary)، آماده ارائه خدمات آزمایشگاهی مطابق با جدیدترین روش‌ها توسط متخصصین مجرب و توانمند است.

فعالیت­‌های در حال انجام در آزمایشگاه میکروبیوژی

  • جداسازی، غربالگری، خالص سازی و شناسایی میکروارگانیسم های بومی در جهت اهداف خاص( زیست درمانی، تولید فراورده های میکروبی، تصفیه آب و فاضلاب و ...)
  • ارائه سرویس بانک میکروبی به محققین داخل و خارج دانشگاه
  • آزمایشات میکروبی آب و فاضلاب شامل نمونه‌برداری و آنالیزهای میکروبی با استفاده از روش‌های استانداردهای ملی و بین المللی
  • کنترل میکروبیولوژی مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی ( شمارش باکتری، کپک و مخمر) براساس مرجع روش‌های معتبر بین المللی 
  •  انواع تست‌های آنتی‌باکتریال برای تعیین خواص ضدمیکروبی انواع سطوح، سرامیک و نانوذرات سنتزی
  • شناسایی و شمارش پروبیوتیک‌ها در فرآورده های پروبیوتیک براساس روش‌های معتبر بین‌المللی
  • ارائه خدمات آموزشي و پژوهشي
  •   انجام پروژه‌هاي تحقيقاتي در سطح دانشکده‌های دانشگاه
  • ارائه مشاوره های تخصصی میکروبی
  •  انجام پروژه‌هاي تحقيقاتي منعقده بين دانشگاه و شرکت‌ها و کارخانجات خارج از حوزه دانشگاه
  •   برگزاري کلاس‌هاي آموزشی جهت دانشجویان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری
  •   انجام پروژه‌هاي دانشجويي و ارائه مشاوره