درباره دانشکده مهندسی شیمی و نفت

دانشکدۀ مهندسی شیمی و نفت دانشگاه صنعتی شریف در سال ۱۳۴۵ و تحت عنوان دانشکدۀ مهندسی شیمی تأسیس شد. این دانشکده در سال ۱۳۷۹ به منظور انجام فعالیت‌های علمی و تحقیقاتی در بخش بالادستی مهندسی نفت، به دانشکدۀ مهندسی شیمی و نفت تغییر نام داد.
​​​​​​​

 این دانشکده مهندسی توانسته است در طول بیش از ۵۰ سال فعالیت خود، به جایگاه مطلوبی در عرصه ملی و بین‌المللی برسد. در آخرین رتبه‌بندی GRAS (2022)، رشته مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی شریف در جایگاه 200-300 جهان و در آخرین رتبه‌بندی QS (2021)، رشته مهندسی نفت دانشگاه صنعتی شریف در جایگاه اول ایران و هفدهم جهان در بین 75 دانشگاه واجد شرایط، قرار گرفته‌است.
وجود نیروی انسانی نخبه و مجرب، یکی از مهم‌ترین علل پیشرفت شگرف این دانشکده در طول سالیان فعالیت خود بوده ‌است. دانشکدۀ مهندسی شیمی و نفت، هر ساله از بین برترین نخبگان علمی، اقدام به جذب هیئت علمی می‌کند. دانشجویان دانشکده هر ساله از بین برترین‌های کنکور سراسری و المپیاد‌های دانش‌آموزی برگزیده شده و وارد این رشته می‌شوند. این دانشکده در حال حاضر، در کلیه مقاطع تحصیلی اعم از کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترای مهندسی شیمی و مهندسی نفت دانشجو می‌پذیرد
مهندسی شیمی، شاخه ای از مهندسی است که با طراحی و بهره‌برداری واحدهای صنعتی مرتبط با تولید مواد شیمیایی در ارتباط است. مهندسان شیمی با به‌کارگیری دانش خود در زمینه علوم پایه مختلف مانند فیزیک، شیمی، ریاضیات، زیست شناسی و اقتصاد، به طراحی و بهینه‌سازی واحدهای تولید مواد شیمیایی می‌پردازند و به طور خاص، با دانش جامع خود در زمینه پدیده‌های انتقال، ترمودینامیک، سینتیک و روش‌های محاسباتی، به طراحی بهینه واحدهای صنعتی پرداخته و بر فعالیت آن‌ها نظارت خواهند داشت. مهندسی شیمی یک علم بین­ رشته‌ای است و دانش آموختگان این رشته پس از فارغ التحصیلی بدون گرایش امکان فعالیت در واحدهای صنعتی فعال در زمینه پتروشیمی، صنایع شیمیایی و معدنی، صنایع غذایی، محیط زیست، پلیمر، بیوتکنولوژی، دارویی، الکترونیک، هوافضا و خودروسازی کاربرد دارد.

​​​​​​صنعت نفت از جمله مهم‌ترین صنایع در جهان و کشور عزیزمان ایران است. این صنعت به بخش‌های بالادستی، میان­دستی و پایین­ دستی تقسیم می شود. مهندسی نفت شامل تمام فعالیت‌های تولید و اکتشاف نفت، به عنوان یکی از صنایع بالادستی در حوزه انرژی است. صنایع بالادستی نفت با ذخائر هیدروکربوری زیرزمینی و چگونگی کشف و تولید و بهره برداری بهینه آن مواجه است. اساس رشتۀ مهندسی نفت بر حوزه‌های دانشی گوناگون مانند علوم زمین، شناخت و ارزيابي مخزن، حفاري منابع نفت و گاز،بهره برداری، پديده‌هاي انتقال و ترموديناميک، مدل‌سازی ریاضی و روش‌های محاسباتی جریان در محیط‌های متخلخل مي‌باشد. دانش‌آموختگان اين رشته در مقطع کارشناسی از دانشگاه صنعتی شریف، بدون گرايش فارغ‌التحصيل می شوند و توانايي فعاليت در بخش‌های مهندسی مخازن، اکتشاف، حفاری، فراورش، توليد و بهره برداري را خواهند داشت. اين دوره به دانش آموختگان توانايی فنی و مهندسی لازم براي برنامه ريزی و اجراي تکنيک‌های مهندسی با لحاظ کردن ديدگاه‌های اقتصادی و مديريتی در توسعه میادین را مي‌بخشد و امکان مديريت و بهره برداری هوشمندانه و بهینه از منابع نفت و گاز کشور را فراهم مي‌سازد. دانش‌آموختگان این رشته توانایی فعالیت در حوزه‌های بین رشته‌ای و دیگر کاربردهای محیط متخلخل را نیز خواهند داشت
مهندسی شیمی و مهندسی نفت در میان سایر رشته‌های مهندسی منحصر به فرد هستند زیرا مهندسین شیمی و نفت علاوه بر فیزیک و ریاضیات نیاز به فهم دقیق شیمی دارند. همین امر، سبب جداشدن این شاخۀ مهندسی از سایر رشته‌های مهندسی شده‌است. از طرفی، هر چه صنایع شیمیایی و نفتی بزرگتر وپیچیده‌تر می‌شوند به همان اندازه کار مهندسین شیمی و نفت به پایه قوی‌تر و عمیق‌تر علمی و تجربی نیاز پیدا می‌کند.

در حال حاضر گروه‌های پژوهشی رشته مهندسی نفت در زمینه‌های مخازن هیدروکربوری، حفاری، بهره‌برداری نفتی و گروه های پژوهشی رشته مهندسی شیمی در زمینه های بیوتکنولوژی، پلیمر، ترموسینتیک و کاتالیست، محیط زیست، پدیده های انتقال و جداسازی، طراحی فرآیند، کنترل و مهندسی پزشکی مشغول به فعالیت هستند. در حال حاضر دانشکده علاوه بر ۶ آزمایشگاه آموزشی، ۴۱ آزمایشگاه پژوهشی فعال نیز دارد. دانشجویان این دانشکده پس از فارغ‌التحصیلی امکان ادامه فعالیت‌های خود در حوزه‌های مختلف صنعت و آکادمیک در داخل و خارج از کشور را دارند. هدف این دانشکده، تربیت نیروی متخصص  و مجرب برای بر طرف کردن نیازهای علمی و صنعتی کشور و همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان برای ایجاد زمینه صنعتی کردن نتایج پژوهش‌های دانشگاهی است.
​​​​​​​
​​​​​​​